Vind je het soms lastig om nee te zeggen? Dat snap ik wel! Laten we wel wezen, het is fijner om mensen blij te maken en anderen niet teleur te hoeven stellen. Maar met nee zeggen doe je wél recht aan jezelf! Nee zeggen tegen anderen is ja zeggen tegen jezelf. En dan kan het best handig zijn om wat voorbeelden van hoe je nee kan zeggen in je hoofd te hebben…voor als het moment daar is dat je nee wilt zeggen 💪
Waarom verschillende voorbeelden van nee zeggen?
Nee zeggen is erg algemeen. Daarom is het goed om specifieke situaties langs te lopen met verschillende voorbeelden waarop je nee kan zeggen in zo’n specifieke situatie.
Het verschilt nogal waarop je nee zegt en hoe moeilijk of hoe makkelijk je dat afgaat. Hoewel beide als moeilijk ervaren kan worden, is het altijd nog iets moeilijker om een verzoek af te wijzen wanneer het specifiek aan jou wordt gevraagd dan het afwijzen van een verzoek waarin iets in een groep wordt gevraagd en jij één van die groepsleden bent. Dan ben jij in ieder geval niet de enige die aangesproken wordt.
Voorbeelden om nee te zeggen
Hieronder volgen een aantal verschillende situaties waarbij ik je verschillende voorbeelden geef om nee te kunnen zeggen in die situaties. I know, soms is het echt super moeilijk maar hoe vaker je het doet, hoe beter je het afgaat. En als je niet met een mond vol tanden staat maar een zinnetje in je hoofd heb hoe je (vriendelijk) nee kan zeggen, dan zal het ook beter gaan.
Voorbeeld 1: Nee zeggen op werk
Op het werk krijg je te maken met veel verzoeken. “Hi, kan jij dit even oppakken?” of “Ik heb het zo druk, zou jij het alsjeblieft even willen doen, het ligt ook meer in jouw straatje”. En waarschijnlijk heb je zelf geen moeite met nog een voorbeeld van een verzoek te verzinnen.
Het helpt ten eerste om te bedenken dat jij op je werk niet onmisbaar bent. Soms voelt dat wel zo, en soms wordt dat ook gezegd door je manager, maar dat is niet zo! Het bedrijf gaat ook door zonder jou, ze moeten wel.
Geef jezelf verder vooral de tijd wanneer er iets wordt gevraagd. Zeg: “Ik denk er even over na en kom later bij je terug met het antwoord”.
Denk er inderdaad even over na (niet te lang, want anders heeft de ander geen tijd om iemand anders te vragen). Vraag jezelf bijvoorbeeld even af: “Moet ik dit nu doen?” of “Hoor ik dit te doen?”. Het kan je helpen om je prioriteiten op een rijtje te krijgen.
Zorg vervolgens dat je eerlijk bent. Zeg bijvoorbeeld: “Helaas, ik ben te druk met mijn eigen taken” of “Helaas, ik heb veel projecten lopen en daarom ga ik hier geen tijd voor maken”.
Voorbeeld 2: Nee zeggen tegen familie
Familie gaat de meeste mensen aan het hart. Je houdt van je familie, en je familie houdt van jou. Dat is precies de reden waarom het moeilijk is om nee te zeggen, maar het is ook precies de reden waarom je moet bedenken dat je het kan maken om nee te zeggen. Jij hebt het beste met hen voor, en zij hebben het beste met jou voor.
Dus zeg bijvoorbeeld: “Sorry, ik had het graag willen doen maar heb er geen tijd voor, ik ben te druk met andere dingen”. Of geef aan het je niet lukt om naar de verjaardag te komen omdat je even tijd voor jezelf nodig hebt om op te laden. Ook hier: wees eerlijk. Zeg liever gewoon “nee” in plaats van een smoesje erachter aan te plakken. Weet dat het oké is om te zeggen dat je even tijd voor jezelf nodig hebt, want vaak gaan we voor die reden een smoesje bedenken. Niet doen!
👋 Voordat je verder leest...
Had je mijn gratis e-book Boost Je Zelfvertrouwen al aangevraagd? In dit e-book ontdek je hoe je minder aan jezelf twijfelt, meer zelfvertrouwen krijgt en meer van het leven geniet. Download hem vandaag nog!✅
Voorbeeld 3: Nee zeggen zonder schuldgevoel
Het is niet verplicht om een uitleg te geven aan de ander over je nee. Vaak doen we dit wel en het kan ook prima zijn, maar het hoeft niet. We doen het onder andere soms wel omdat we ons schuldig voelen. Onthoud goed dat nee zeggen tegen de ander, ja zeggen tegen jezelf inhoudt! Dat is het onwijs waard en bedenk daarom dat jij altijd nee kan zeggen zonder schuldgevoel. En als het jezelf een beter gevoel geeft, dan kun je uitleggen waarom je nee zegt. Maar blijf wel bij je nee, ga niet terugkrabbelen vanwege je schuldgevoel.
Voorbeeld 4: Nee zeggen tegen vrienden
Bedenk dat vrienden het vaak erg gezellig vinden dat je erbij bent. Ze houden van je aanwezigheid en daarom vragen ze of je meegaat. Maar jij bent een veel leuker persoon en een leuke vriend/vriendin wanneer je jezelf blijft. Ga niet mee als je er geen zin in hebt. Wees eerlijk en zeg dat je niet zo’n zin hebt, of dat je even me-time wil.
Kijk naar je reden waarom je nee zegt, en bied eventueel een alternatief. Als je niet kan maar wel graag zou willen, dan kan je zeggen: “Zullen we het volgende week doen? Dan kan ik wel en het lijkt me heel leuk”.
Voorbeeld 5: Nee zeggen op andere manieren en in andere situaties
Wat je altijd en in iedere situatie kunt zeggen, is:
- “Het spijt me, maar het gaat me niet lukken”.
- “Sorry / Bedankt voor de uitnodiging, maar ik laat het even aan me voorbij gaan”.
- “Helaas, ik doe momenteel even geen extra dingen naast…mijn gezin, mijn werk, mijn huidige taken” (vul maar in).
Tips om nee te zeggen
- Weet dat je nooit een uitleg verschuldigd bent; een nee volstaat ook!
- Zeg: “Ik denk er even over na en laat het je morgen weten”.
- Gebruik je lichaam. Ga bijvoorbeeld met je armen over elkaar heen staan, of ga met je lichaam niet recht voor de ander staan maar ga een beetje schuin staan (zo dat je armen en schouders het lichaam van de ander aankijken). Zulke lichaamshoudingen helpen je nee te zeggen omdat je lichaam al in een ‘nee-houding’ staat.
- Houd het kort en krachtig (en dus niet aarzelend!)
Boek over nee zeggen
Hebben deze voorbeelden om nee te zeggen je geholpen, maar wil je meer leren erover en je zelfvertrouwen verdieping geven?
Ik heb een super mooi en praktisch Zelfvertrouwen Handboek geschreven waarin ik veel meer uitleg over nee zeggen en andere zaken die met je zelfvertrouwen te maken hebben.
0 reacties