Een dankbaarheidsoefening 🙏, je hebt er vast wel eens over gehoord of over gelezen. Dankbaarheid helpt je in het leven. Het maakt je een gelukkiger mens en heeft heel veel voordelen. Dan toch maar eens de tijd nemen om je dat meer eigen te maken. Ik help je er mee in dit artikel door je verschillende manieren aan te reiken waardoor je kan oefenen in dankbaarheid #graaggedaan 😜
Dankbaarheidsoefening…leuk maar waarom eigenlijk?
Bij dankbaarheidsoefeningen kun je veel baat hebben. Want uit veel verschillende onderzoeken blijkt dat dankbaarheid veel effecten heeft:
- Meer optimisme
- Het vergroot je zelfvertrouwen
- Het vermindert gevoelens van stress en depressie
- Het vergroot je weerstand (minder ziek!)
- Je bereikt makkelijker je doelen
- Je voelt je gelukkiger
- Het verbeter de kwaliteit van je slaap
- Het verhoogt je empathie
- Het verhoogt je veerkracht
- Het vermindert je gevoelens van woede naar anderen
- Je voelt meer sociale connectie met anderen
Veel hè? Dit blijkt dus uit verschillende onderzoeken en heeft echt een groot effect op ons als mensen. Dus ja, ik gok dat je in ieder geval een beetje overtuigd bent en gemotiveerd bent geraakt om in ieder geval eens te kijken naar onderstaande dankbaarheidsoefeningen.
10 tips om te oefenen in dankbaarheid
In één keer 10 manieren je eigen maken is waarschijnlijk wat teveel gevraagd. Pak er liever eentje die je aanspreekt, en ga daar mee oefenen en er serieus mee aan de slag 👏🏻
Dankbaarheidsoefening #1: Kijk naar je woorden
Hoe communiceer jij? Wat voor woorden gebruik je? Het is goed om dat eens onder de loep te nemen. Je kunt je al veel dankbaarder gaan voelen door vaker en meer woorden te gebruiken als gekregen, gegeven, ontvangen, dankbaar, gezegend, zegeningen, cadeautje. Kort gezegd: maak woorden die dankbaarheid uiten deel van je dagelijkse vocabulaire.
Dankbaarheidsoefening #2: Dagboekje bijhouden
Houd een dagboekje bij waarin je elke dag een aantal punten opschrijft waar je dankbaar voor bent die dag. Dat kunnen kleine dingen zijn als een lekker koffietje, maar ook wat grote dingen zoals je gezondheid of het hebben van een dak boven je hoofd. Wanneer je dit iedere dag doet, zal je zien dat je meer dingen gaat opmerken die eerst vanzelfsprekend voor je waren maar die dat niet zijn. Bijvoorbeeld dus het hebben van een dak boven je hoofd. Het is niet erg als je bepaalde punten vaker laat terugkomen. Als jij daar dankbaar voor bent, komt het in je boek!
Dankbaarheidsoefening #3: Dankbaarheidsbox
Eentje die lijkt op de vorige oefening is het maken van een dankbaarheidsbox. Dat kan bijvoorbeeld een schoenendoos zijn (maar ook leuk om een mooi kistje aan te schaffen hiervoor) waar je elke dag 3 briefjes in stopt waar je op hebt geschreven waar je die dag dankbaar voor bent.
👋 Voordat je verder leest...
Had je mijn gratis e-book Boost Je Zelfvertrouwen al aangevraagd? In dit e-book ontdek je hoe je minder aan jezelf twijfelt, meer zelfvertrouwen krijgt en meer van het leven geniet. Download hem vandaag nog!✅
Dankbaarheidsoefening #4: Uit je dankbaarheid
Echt super simpel maar we doen het vaak niet. Krijg je een kaartje van iemand? Bedank diegene even! Krijg je de zoveelste koffie van je man geserveerd? Verval niet in automatisme maar bedank hem, elke keer opnieuw! Helpt iemand bij de kassa je goed? Bedank diegene! Is er betaald voor je door je manager/werkgever met een etentje? Loop speciaal even naar je manager toe en toon je dankbaarheid. Helpt iemand je met iets kleins? Zeg dankjewel. Op alle kleine dingen je dankbaarheid uiten in het leven, ga je er ook voor? 💪
Dankbaarheidsoefening #5: Begin je dag met dankbaarheid
Wat is het eerste wat jij doet als je wakker bent? Waarschijnlijk je telefoon pakken, dat is wat ik vaak hoor in ieder geval. Even het nieuws lezen. Oké, je bent meteen op de hoogte. Maar je begint je dag meteen ook negatief want het nieuws kent helaas vaak een negatieve vibe. Dus wat nou als je je dag met dankbaarheid? Elke ochtend is het eerste wat jij doet 5 punten bedenken waar je dankbaar voor bent, of punten van dankbaarheid die je wilt vieren die dag. Je zult merken dat het je een positief begin geeft aan de dag!☘️
Dankbaarheidsoefening #6: Denk groot
Als jij je dankbaarheidsspier wilt trainen, dan doe je dat nog beter door in elke situatie na te denken waar je dankbaar voor kan zijn. Dus ook als je even in een rotte situatie zit, probeer dan te bedenken waar je, ondanks de omstandigheden, dankbaar voor bent.
Dankbaarheidsoefening #7: Stel jezelf twee vragen
Kijk naar al je relaties die je hebt, en vraag jezelf dan af:
Wat heb ik ontvangen van/ontvang ik van…? (mijn partner, mijn zoon, mijn moeder, mijn vriendin, mijn collega etc).
Wat heb ik gegeven aan/geef ik aan…?
Dankbaarheidsoefening #8: De niet klaag-dag
Stel een dag per week in dag het verboden is om te klagen of te zeuren. Uit onderzoek blijkt namelijk dat klagen je vreugde laat doen verminderen, dat is wat je niet wil toch? Als je klaagt, plaats je jezelf ook iets meer in een slachtoffer rol. Dus het niet klagen helpt je ook nog eens om meer verantwoordelijkheid te pakken + je behoudt je vreugde!
Dankbaarheidsoefening #9: Dankbaarheidswandeling
Prik een vast moment per week waarop jij in je eentje een wandeling maakt. Niet zomaar een wandeling, maar een dankbaarheidswandeling. Zet je zintuigen aan en voel, zie, proef, ruik, hoor waar je dankbaar voor bent. Afhankelijk van waar je loopt, ervaar je de natuur meer, de dieren meer of de kunst of verscheidenheid aan mensen. Als je je er prettig bij voelt, kan je hardop uitspreken waar je dankbaarheid naar uitgaat. Dat zet meer kracht bij voor jezelf. Probeer dit elke week te doen, dan zul je zien dat het effect heeft.
Dankbaarheidsoefening #10: Herinner jezelf
Jezelf iets (aan)leren, bijvoorbeeld dankbaarheid tot een gewoonte maken, kan soms best lastig zijn. Het duurt sowieso 28 dagen voordat je iets nieuws iets meer tot een gewoonte zult gaan ervaren. Maar ook na die 28 dagen gaat het nog niet als automatisme. Help jezelf daarom een beetje door reminders op te hangen. Hang bijvoorbeeld een post-it of een leuk briefje op de koelkast, schuurdeur of je kamer waardoor je herinnerd wordt aan het feit dat je je dankbaarheid meer wil trainen. Dus schrijf bijvoorbeeld op het briefje: ‘Waar ben je dankbaar voor?’ Je kunt ook een bureaubladachtergrond met deze vraag maken, of de achtergrond van je telefoon. Of zet per dagdeel een wekker waardoor je er telkens bij de wekker even over nadenkt.
Extraatje voor het oefenen in dankbaarheid
Het is je vast duidelijk geworden dat het goed is om dankbaarheid te integreren in je leven. Dankbaarheid vergroot ook je zelfvertrouwen, en daar heb ik een heel praktisch en mooi boek over geschreven: het Zelfvertrouwen Handboek. Hierin schrijf ik ook over dankbaarheid, en nog veel meer.
0 reacties