Ik voel me afgewezen door mijn man: “Heb ik iets gemist?”, “Vindt hij me niet meer zo aantrekkelijk?”

Leestijd 6 minuten
Inhoudsopgave

“Ik voel me afgewezen door mijn man.”

“Wat ik ook doe, voorstel of zeg, hij lijkt me continu af te wijzen.”

“Alsof ik er niet meer toe doe.”

“Heb ik dan iets gemist?”

“Misschien ben ik ook wel helemaal niet meer zo aantrekkelijk of leuk voor hem …”

“Ja, ik snap de afwijzing eigenlijk wel.”

Voel jij je afgewezen door je man en spoken de bovenstaande woorden de laatste tijd regelmatig door je hoofd? Het gevoel van afwijzing is pijnlijk en brengt twijfel en verdriet met zich mee. Erger nog, deze negatieve gevoelens maken je nog onzekerder dan je al was.

Wacht even … kun je die laatste zin nog eens herhalen?

“Onzekerder dan je al was …?”

Zou het kunnen dat je je afgewezen voelt door je man omdat je onzeker bent over jezelf? Misschien omdat je tijdelijk mentaal wat minder sterk bent, of omdat je eventjes niet zo lekker in je vel zit. Ook jouw onzekerheid kan ervoor zorgen dat je afwijzingsgevoelig bent. 

“Ik wijs je helemaal niet af … Jij voelt dat zo”

Vaak voel je je afgewezen, terwijl dit in werkelijkheid niet zo is. Als er geen aantoonbare redenen zijn om te twijfelen aan jouw relatie, waarom zou je dat dan wel doen aan jezelf?
Je bent toch zijn grote liefde? Zijn “allessie”, zijn aantrekkelijke en onweerstaanbare godin?

Helemaal waar! Maar waarom voelt het voor jou dan toch vaak als een afwijzing als je man geen zin heeft om mee te gaan naar de stad? Of vanavond niet wilt bingewatchen op de bank? Waarom voelt het als een afwijzing als je man een keer “geen zin” heeft in sex?

De reden van je afgewezen voelen door je man ligt vaak bij jezelf. Dat is ook goed nieuws, want dat betekent dat je dit zelf kunt veranderen. Door je zelfvertrouwen en eigenwaarde een flinke upgrade te geven, leer je beter omgaan met afwijzingen. Van wie dan ook!

“Ik voel me afgewezen door mijn man” of of afwijzingsgevoelig zijn? 

Je afgewezen voelen door je man is vooral heel vervelend voor jezelf. Soms heeft jouw man niet eens door dat je met dit gevoel kampt. Simpelweg omdat je dit niet uit durft te spreken of “het probleem” niet erger wilt maken dan het is. Je afgewezen voelen heeft deze kenmerken:

  • Je wordt onzeker en twijfelt aan jezelf
  • Je bent continu op zoek naar redenen die er niet zijn 
  • Je hebt het gevoel dat je er niet meer toe doet
  • Je voelt je teleurgesteld en bent meer gefrustreerd

De bovenstaande gevoelens kun je ervaren als je je afgewezen voelt door je man, maar soms ook door vriendinnen, collega’s of je familie. Het kan ook voorkomen dat je steeds angstiger wordt voor een afwijzing omdat je denkt dat je gewoonweg niet goed genoeg bent.

Afwijzingsgevoelig zijn: oorzaken van Rejection Sensitivity

Misschien ben je afwijzingsgevoelig geworden. Dit wordt ook Rejection Sensitivity genoemd. De oorzaak hiervan kan liggen in jouw jeugd, maar kan bijvoorbeeld ook ontstaan in en door specifieke situaties. Je kunt je sneller afgewezen voelen omdat je vroeger gepest werd, altijd als laatste werd gekozen tijdens de gymles of werd afgewezen voor de opleiding die je wilde. 

Diepere en meer ernstige oorzaken van afwijzingsgevoeligheid kunnen zijn (mentaal en/of fysiek) misbruik of verwaarlozing in het verleden, of te horen krijgen dat je niet goed genoeg bent. Kun je je voorstellen hoe schadelijk dit kan zijn voor jouw zelfvertrouwen en zelfbeeld? 

“Boost dat zelfvertrouwen! Zo voel jij je minder snel afgewezen door je liefdespartner

Wil jouw man een avondje geen romantiek? Valt dat uitje wat jij geregeld hebt samen met zijn vriendenweekend of ziet je man je toch liever in dat zwarte jurkje dan in degene die je nu draagt? Wat een heerlijke eerlijkheid! Dit voelt namelijk écht niet meer als een afwijzing. 

Dat zwarte jurkje? Die laat je voor nu eventjes in de kast hangen, want jij vindt degene die je draagt wél leuk staan. Smaken mogen verschillen, toch? Dat avondje romantiek? Wat een fijn vooruitzicht! Vol zelfvertrouwen bel je een vriendin op om mee te gaan op dat leuke uitje. 

Voelt goed, toch? Met deze tips kun je jouw zelfvertrouwen en eigenwaarde vergroten. Dat heeft een positief effect op jezelf én jullie relatie. Je voelt iets minder snel als een afwijzing. En stiekem … waarom zou jouw man de leukste vrouw ter wereld eigenlijk afwijzen? Voila!

afgewezen voelen
Lees ookAfgewezen voelen: Zo ga je om met deze pijnlijke gevoelens! Afwijzing doet pijn. We kennen allemaal wel dat vervelende gevoel van afgewezen worden. Wellicht kreeg je die felbegeerde baan niet of liep je vriendschap op de klippen. Niemand houdt ervan om afgewezen te worden. Maar de ene persoon… Lees verder

Tip 1: Het woord afwijzing een andere lading geven

Afwijzing of afgewezen worden is niet leuk, maar je kunt het woord voor jezelf ook een te zware lading geven waardoor de gevoelens die daarbij horen alleen maar negatief zijn. Draai het om!

Dit wordt ook wel “reframen” genoemd. Verander “Ik voel me afgewezen door mijn man” in “Mijn man heeft op dit moment zin om iets anders te doen.” Dat klinkt niet alleen positiever, maar zorgt er ook voor dat jij je minder snel rot voelt na een afwijzing.  

Tip 2: Maak er geen persoonlijke issue van

Als je het gevoel hebt dat je wordt afgewezen door je man, maak er dan geen persoonlijke issue van. Het kan namelijk heel veel redenen hebben waarop jij helemaal geen invloed hebt. Een afwijzing is niet meteen jouw fout. Doe iets leuks voor jezelf en sta er niet bij stil!

Tip 3: Bespreek het met je partner

Misschien wel de allerbelangrijkste tip. Bespreek met je partner dat je je afgewezen voelt. En dan niet door boos te roepen “jij wil ook nooit meer iets met me doen” of “waarom vind je me niet meer aantrekkelijk“. Maar door het bij jezelf te houden. Zeg bijvoorbeeld: “ik merk dat ik het lastig vind als je zegt dat je geen avondje uit met me wil en dat ik daardoor het gevoel krijg dat je me afwijst“. 

Probeer hier samen over in gesprek te gaan en te kijken naar dingen die jullie beiden kunnen veranderen. Je zult zien dat je dan langzaam steeds meer vertrouwen krijgt en het minder erg vindt als hij een keer “nee” op iets zegt. 

Bonustip: Boost je zelfvertrouwen én eigenwaarde

Als je van jezelf weet dat je de moeite waard bent voor jouw man, dan heb je minder moeite met een reactie zoals “nee” of “geen zin vandaag.” Je vat dit dan namelijk minder snel persoonlijk op. Weten wie je bent en wat je waard bent, heeft alles te maken met jouw zelfvertrouwen

Door deze een flinke upgrade te geven, ga je niet alleen beter om met het gevoel dat je wordt afgewezen door je man. Je gaat ook makkelijker om met afwijzingen in het dagelijks leven. Bijvoorbeeld binnen jouw familie, je vriendengroep of onder collega’s op het werk.

Delen via
Ook interessant om te lezen
Twijfelen aan je relatie
Blijf je twijfelen aan je relatie? Dit is wat je moet weten voordat je een beslissing neemt
Meditatie voor meer zelfvertrouwen
Meditatie voor meer zelfvertrouwen: Ontdek de voordelen
Controle loslaten
Controledwang – hoe laat je los wat je niet in de hand hebt?