Home » Onzekerheid » Geen keuze kunnen maken

Geen keuze kunnen maken 5 tips voor besluiteloosheid

Geen keuze kunnen maken: twijfelen en besluiteloosheid

Leestijd:

Geen keuze kunnen maken 5 tips voor besluiteloosheid

Geen keuze kunnen maken: twijfelen en besluiteloosheid

Leestijd:

Geen keuze kunnen maken…is dat misschien een term die jou omschrijft? Vind je het moeilijk om keuzes te maken en blijf je vaak gewoon lang twijfelen? Ook nog als je de keuze al hebt gemaakt? Vraag je je dan af: ‘Heb ik wel de goede keuze gemaakt, had ik toch niet voor dat andere moeten gaan?’ Dat is natuurlijk vervelend en onrustig voor jezelf. In dit artikel leg ik je uit wat de oorzaak is en geef ik je tips die je kunnen helpen waardoor jij beter in staat bent om keuzes te maken in het vervolg 👌

Geen keuze kunnen maken: de oorzaak uitgelegd

Er zijn verschillende oorzaken waarom het moeilijk is keuzes te maken.

Uiteraard bestaat er de angst tot het maken van de verkeerde beslissing. Die angst kan bestaan uit wat anderen mensen van je vinden wanneer je een bepaalde keus maakt, of angst over dat de keus faalt of soms gewoon de consequenties waar je bang voor bent die kleven aan een bepaalde keuze.

Het kan ook zijn dat bepaalde keuzes tegen elkaar opwegen in jouw perceptie, wat het lastig maakt om te kiezen want dan voelt het alsof beide keuzes even goed (of slecht) zijn.

Daarnaast kan het ook zijn dat de beslissing die je moet maken maakt dat er angsten naar boven komen of herinneringen uit het verleden die je niet helpen in het maken van een keuze maar die deze beslissing wel naar boven halen.

Of misschien ervaar je dat wat jij moet ‘inzetten’ voor die keus veel is (bijvoorbeeld veel tijd op moeten offeren om een opleiding te gaan volgen naast je huidige baan). 

Een leuk weetje is dat het woord decision (in het Nederlands beslissing) komt van het Latijnse woord caedere. Een afgeleide van caedere is decido en daar komt dan weer decision vandaan. Anyhow, ceadere betekent iets als afhakken. Dus daar komt mooi in naar voren dat het maken van beslissingen maakt dat we anderen keuzes moeten ‘afhakken’. We moeten met het maken van een beslissing andere keuzes laten gaan. En ja, afhakken is niet niets dus vandaar dat het wel eens als een wond (die je krijgt bij het afhakken) wordt ervaren.

👋 Voordat je verder leest...

Had je mijn gratis e-book Boost Je Zelfvertrouwen al aangevraagd? In dit e-book ontdek je hoe je minder aan jezelf twijfelt, meer zelfvertrouwen krijgt en meer van het leven geniet. Download hem vandaag nog!✅

Andere oorzaken voor geen keuze kunnen maken

Besluiteloosheid is ook een veelvoorkomend symptoom bij ADHD. Wanneer je moeite hebt met keuzes maken, betekent dat zeker niet meteen dat je ADHD hebt. Maar houd in je achterhoofd dat besluiteloosheid voorkomt bij verschillende stoornissen, zoals ADHD. Dus mocht je van meer dingen last hebben dan van alleen besluiteloosheid, dan is het wellicht slim om even langs de huisarts te gaan zodat je doorgestuurd kan worden naar iemand die jou goed kan helpen daarmee. Dat is een orthopedagoog of psycholoog. Ik ben natuurlijk zelf ook psycholoog maar mijn specialisaties liggen niet op dit vlak dus daar ga ik me niet aan branden. Mocht je wat adresjes willen, dan kan je me daarvoor wel even contacten.

Hoezo geen keuze kunnen maken?

Ja, je hebt ook de andere kant: sommige mensen vinden het super makkelijk om keuzes te maken. Die kunnen reageren met: “Hoezo kan je niet kiezen? Je kan toch niet fout kiezen, je hebt twee geweldige opties dus het maakt niet uit”. Misschien geef je hen nog gelijk ook, maar toch heb je er moeite mee. Weet dat dat niet raar is, en trek je gewoon niets aan van anderen die dat toevallig makkelijk vinden. Of…vraag hen hoe zij het doen, dan kan je er nog van leren 💡

Geen keuze kunnen maken

Geen keuze kunnen maken relatie

Waar dit artikel niet specifiek over gaat, is over geen keuze kunnen maken in je relatie. Dan denk je misschien: ‘Ja, waarom stip je het dan aan?’ Dat doe ik omdat hieronder verschillende tips volgen, die je eigenlijk ook heel goed op je relatie kunt toepassen. Dus mocht je veel of vaak twijfelen aan je relatie en daar geen keuze in kunnen maken, lees dan vooral onderstaande tips wel even door en doe er je voordeel mee 🧡

Geen keuze kunnen maken tips

Hieronder volgen tips waardoor jij in het vervolg beter in staat bent om keuzes te maken. Succes!!💪

Tip 1: Maak aandacht voor je gevoel

Veel mensen die moeite hebben met het maken van keuzes zijn geneigd om te over-analyseren. Ik herken dat zelf zeker. Maar hoeveel je ook opschrijft, bedenkt, bepraat of analyseert, de beslissing wordt er niet makkelijker op. Je krijgt helaas niet ineens een eureka-moment! Wat hier dus vaak vergeten wordt, is wat je gevoel zegt. Het is belangrijk om, naast dat analyseren wat je toch al uit jezelf doet, aandacht te besteden aan wat je voelt. Waar neig je naar, als je NU zou moeten kiezen? Welke keus voelt het best? Probeer op je intuïtie af te gaan en het daarbij te laten. Probeer het vervolgens los te laten en het ook niet meer te gaan (over)analyseren.

Tip 2: Vertrouw jezelf

Vertrouw jezelf in het maken van de keuzes. Vertrouw dat je, wanneer je nu gaat kiezen, je kiest wat op dit moment jou het beste lijkt. Je doet het met de informatie die je nu hebt. Ja, het zou dan kunnen dat je over 2 maanden, met andere informatie, een andere keuze had gemaakt. Maar dat weet je nu niet, accepteer dat.

Daarnaast helpt het om te inventariseren waar je kwaliteiten en talenten liggen. Past de keuze die jij maakt bij je kwaliteiten en talenten?

Geen keuzes kunnen maken oorzaak

Tip 3: Vraag jezelf of deze keuze over 10 jaar nog steeds het verschil maakt

Soms helpt het om jezelf even af te vragen hoe belangrijk deze keuze echt is. Vraag jezelf bijvoorbeeld: ‘Maakt het over 10 jaar ook nog uit wat ik nu heb gekozen?’ Vaak haal je dan het serieuze uit de keuze weg. Je bent met deze vraag beter in staat om te relativeren. Tegelijkertijd is het belangrijk om je te bedenken dat een keuze in de meeste gevallen terug te draaien is. Pas hebben wij een nieuwe auto gekocht en we lazen verschillende reviews over die auto. We vonden ‘m wel mooi en na goede research dachten we ook: ‘We kunnen altijd weer een nieuwe auto kopen als er toch teveel pech mee is’. Natuurlijk wilden we dat liever niet, dat wilden we liever voorkomen. Maar het maakt het wel makkelijker om een knoop door te hakken.

Tip 4: Sta jezelf toe fouten te mogen maken

Wanneer jij jezelf toestaat om fouten te mogen maken, wordt het ook al makkelijker om een keuze te maken. Durf fouten te maken, sta jezelf dat toe. Probeer er alleen wel van te leren. Reflecteer op de keuzes die je in je verleden hebt gemaakt. Reflecteer op wat er mooi aan was, wat er goed uitpakte en wat niet.

Geen keuze kunnen maken en je zelfvertrouwen

Uit verschillende onderzoeken, waaronder deze uit 2016, blijkt dat er een grote samenhang is tussen besluiteloosheid en een laag zelfvertrouwen. Dat is niet gek, want simpel gezegd heb je te weinig vertrouwen in jezelf om te geloven dat jij in staat bent een goede keuze te maken. Ik heb een uitgebreid boek geschreven over zelfvertrouwen. Daarin leg ik je veel uit over hoe het werkt maar geef ik je ook veel bruikbare oefeningen.

Bekijk het Zelfvertrouwen Handboek 

Christianne Maaskant

Oprichter van De Groei Psycholoog. Christianne helpt mensen om minder aan zichzelf te twijfelen, meer zelfvertrouwen te krijgen en meer van het leven te genieten.

Meer over Christianne

De Groei Psycholoog
volg christianne op instagram
Auteur: Christianne Maaskant
Categorie: Onzekerheid
Datum: 8 juli 2024
gratis ebook over zelfvertrouwen

Wil je meer zelfvertrouwen?

Download mijn gratis e-book📖

👉 Twijfel minder aan jezelf

👉 Krijg meer zelfvertrouwen

👉 Geniet meer van het leven❤️

Begin binnen 3 minuten met lezen

Christianne Maaskant

Oprichter van De Groei Psycholoog. Christianne helpt mensen om minder aan zichzelf te twijfelen, meer zelfvertrouwen te krijgen en meer van het leven te genieten🔥

Meer over Christianne

De Groei Psycholoog
volg christianne op instagram

Andere relevante artikelen…

Wat vond je van dit artikel?

Ik ben benieuwd! Laat je een reactie achter?

Liefs,

De Groei Psycholoog

Wat vond je van dit artikel?

De Groei PsycholoogIk ben benieuwd! Laat je een reactie achter?

Liefs,

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gratis ebook over zelfvertrouwen

Je bent er bijna!

Waar zal ik het e-book naartoe sturen?

(Check ook je spam folder) 💡

You have Successfully Subscribed!

Tel je Zegeningen

Je bent er bijna!

Waar zal ik het e-book naartoe sturen?

You have Successfully Subscribed!

Je bent er bijna!

Waar zal ik het e-book naartoe sturen?

(Check ook je spam folder) 💡

You have Successfully Subscribed!

gratis ebook over zelfvertrouwen

Je bent er bijna!

Waar zal ik het e-book naartoe sturen?

(Check ook je spam folder) 💡

You have Successfully Subscribed!

gratis ebook over zelfvertrouwen

Je bent er bijna!

Waar zal ik het e-book naartoe sturen?

(Check ook je spam folder) 💡

You have Successfully Subscribed!

Gratis e book over zelfvertrouwen

Download Gratis E-book📖

Ontdek het geheim van meer zelfvertrouwen💪

You have Successfully Subscribed!