Wil je je onzekerheid aanpakken, maar heb je geen idee waar je moet beginnen? Dan ben je hier aan het juiste adres. Van onzekere gevoelens over jezelf, je relaties, werk of uiterlijk kan je soms flink last hebben. Het goede nieuws is dat je je onzekerheid kan overwinnen en in dit artikel ga ik je 8 tips geven om je onzekerheid aan te pakken die wél werken.
Wat is onzekerheid? (Betekenis)
De betekenis van onzekerheid is een toestand waarin je niet weet wat je moet denken of geloven over jezelf. Iemand die onzeker is twijfelt over zijn waarde, talenten en vaardigheden. Onzekerheid kan veroorzaakt worden door lichamelijke, sociale, financiële en emotionele factoren.
Onzekerheid symptomen
De symptomen van onzekerheid zijn heel erg divers. Hieronder vind je een lijstje met symptomen waar je mee te maken kan krijgen wanneer je onzeker bent:
- Moeilijk beslissingen kunnen nemen
- Kritisch zijn naar jezelf
- Weinig zelfvertrouwen
- Perfectionistisch (het graag goed willen doen)
- Sociale situaties vermijden
- Moeilijk complimenten aan kunnen nemen
- Gevoelens van angst en stress
👋 Voordat je verder leest...
Had je mijn gratis e-book Boost Je Zelfvertrouwen al aangevraagd? In dit e-book ontdek je hoe je minder aan jezelf twijfelt, meer zelfvertrouwen krijgt en meer van het leven geniet. Download hem vandaag nog!✅
Verschillende vormen van onzekerheid
In de praktijk kan je te maken krijgen met allerlei vormen van onzekerheid. Je gevoelens van onzekerheid kunnen bijvoorbeeld te maken met hebben met relaties, werk, daten of je uiterlijk
Onzekerheid in relatie
Of je nou single bent, een relatie hebt of getrouwd bent: een relatie kan je erg onzeker maken. Relaties kunnen pijn en verdriet uit het verleden naar boven halen. Ze kunnen onzekerheden naar boven halen die we lang geleden begraven hebben. Voor vriendschappelijke- en liefdesrelaties moet je jezelf openstellen en dat kan lastig zijn voor mensen die bang zijn dat ze afgewezen kunnen worden.
Onzekerheid in werk
Onzekerheid in het werk wordt vaak veroorzaakt door zorgen en angst dat het werk mogelijk weg kan vallen. Wanneer je je onzeker voelt over je werk kan je veel bezig zijn met je prestaties op werk en of je het wel goed genoeg doet. Het weg vallen van het werk en daarmee ook de zekerheid van inkomsten kan veel mentale zorgen geven.
Onzekerheid tijdens daten
Op het gebied van daten kan je onzekere gevoelens ervaren of je wel leuk en interessant genoeg bent voor je volgende date. Bij een date stel je je vaak kwetsbaar op en daardoor kan afwijzing nog harder binnen komen. Het is daarom niet gek dat veel mensen onzekerheid kunnen ervaren op het gebied van dating.
Onzekerheid over het uiterlijk
Een andere bron van onzekerheid is het uiterlijk. Veel mensen voelen zich onzeker over hoe ze eruit zien en of ze wel voldoen aan het geldende schoonheidsideaal. Er is geen directe connectie tussen onzekerheid en hoe je lichaam er daadwerkelijk uit ziet. In potentie kan iedereen zich onzeker voelen over zijn/haar uiterlijk, hoe je er ook uit ziet.
Waar komt onzekerheid vandaan?
Waar onzekerheid vandaag komt verschilt natuurlijk van persoon tot persoon. Je kindertijd, trauma’s uit het verleden, eenzaamheid, negatieve overtuigingen over jezelf en kritische ouders kunnen op allerlei manieren bijdragen aan gevoelens van onzekerheid. Dit zijn andere oorzaken van onzekerheid:
- Falen op school/studie
- Traumatische/stressvolle gebeurtenissen
- Relaties waarin er misbruik van je gemaakt werd
- Relaties waarin je negeert werd
- Chronische medische gebeurtenissen (zoals pijn of kanker)
Onzekerheid door social media
Een andere belangrijke oorzaak van onzekerheid is uiteraard social media. Social media heeft natuurlijk erg veel positieve kanten, maar veel mensen ervaren wel dat het bijdraagt aan gevoelens van onzekerheid. Door sociale media wordt de wereld zo klein dat je je constant kan vergelijken met andere mensen. Vaak is het gevolg dat je je meer bewust wordt van wat je niet bent, hebt of kan. En dit wakkert natuurlijk gevoelens van onzekerheid aan.
Omgaan met onzekerheid
Van onzekere gevoelens kan je flink last hebben. Daarom is het goed om te ontdekken hoe je om kunt gaan met je eigen gevoelens van onzekerheid. De eerste stap is bewustwording. Je voelt je misschien onzeker, maar je voelt je waarschijnlijk niet onzeker over alles.
- Waar zit jouw onzekerheid?
- In welke situaties of met welke mensen komt jouw onzekerheid naar boven?
Pas als je daar zicht op hebt dan kan je effectief aan de slag met het aanpakken van jouw onzekerheid.
Hoe onzekerheid aanpakken?
Is het mogelijk om je onzekerheid te overwinnen? Het antwoord is ja! Er zijn strategieën en technieken die je kunt toepassen om je onzekerheid aan te pakken zodat je meer innerlijke rust kunt ervaren.
Tips om je onzekerheid aan te pakken
Klaar om aan de slag te gaan? Hier volgen 8 tips voor het aanpakken van je onzekerheid:
Tip 1: Kom je onzekere gevoelens onder ogen
Het zit in onze menselijke natuur dat we problemen zo veel mogelijk willen vermijden. Problemen voelen oncomfortabel, zo willen we ons niet voelen, dus vinden we het vaak moeilijk om onze problemen onder ogen te komen. Maar de eerste stap om je onzekerheid te overwinnen ligt in het erkennen van je onzekere gevoelens. Waar heb je last van? Wanneer heb je er het meeste last van? Pak een pen en papier en schrijf dit eens voor jezelf op.
Tip 2: Daag negatieve gedachten uit
Zeker als je je onzeker voelt is het makkelijk om hard voor jezelf te zijn. Maar als je hard voor jezelf blijft, dan blijf je vast zitten in de negatieve cirkel van schaamte, schuld en negatieve gevoelens over jezelf.
Probeer dus je negatieve gedachten uit te dagen:
- Vergeef jezelf als iets fout gaat en erken dat lastige situaties niet definiëren wie je bent
- Schrijf negatieve gedachten op papier. Je zal hierdoor merken dat het makkelijker is om je ervan te distantiëren.
- Als iets niet gaat zoals gewenst leg dan je aandacht op wat je ervan kan leren of wat er wel goed ging. Hoe kan deze ervaring je helpen om het in de toekomst beter te doen?
Tip 3: Besteed tijd met mensen van wie je houdt
Eén van mijn beste tips om je onzekerheid aan te pakken is tijd te besteden met mensen van wie je houdt. Omgaan met de mensen die belangrijk voor je zijn is een effectief tegengif tegen onzekerheid. Juist deze mensen kunnen je het gevoel geven dat je geaccepteerd wordt zoals je bent. En dat is precies waar je naar op zoek bent!
Plan een koffie’tje of lunch met de mensen van wie je houdt. Kijk naar jezelf door hun ogen. Je zal merken dat het helpt om je eigen unieke persoonlijkheid, karakter en vaardigheden te waarderen.
Tip 4: Doe dingen die je leuk vindt
Maak tijd vrij om dingen te doen die je blij maken. Lees een goed boek, kijk een film of kook een heerlijke maaltijd.
Altijd al een taal willen leren of een bepaalde hobby willen starten? Doe het! Het leren van nieuwe vaardigheden is een mooie herinnering aan de positieve kanten van je talenten en interesses!
Tip 5: Heb geduld
Je zelfvertrouwen aanpakken gaat niet over één nacht ijs. Wees geduldig en lief voor jezelf. Als je niet direct verandering ervaart, laat je dan niet ontmoedigen. Neem kleine stapjes en besef dan al die kleine stapjes bij elkaar een grote verandering voor je gaan brengen ❤️
Tip 6: Wees trots op jezelf!
We kunnen vaak al te goed opnoemen waar we onzeker over zijn. Maar hoe zit het eigenlijk met je successen en de dingen waar je trots op bent? Probeer komende maand eens een lijstje bij te houden met dingen waar je trots op bent:
- Bewaar complimenten die je gekregen hebt in de notitie app van je telefoon
- Maak een lijst met al je successen en de dingen die je bereikt hebt en kijk er elke dag een keer naar
- Neem elke dag een paar minuten om 3 dingen om te schrijven die je aan jezelf waardeert
Lees ook: Positief denken over jezelf: Zo doe je dat →
Tip 7: Pak er een boek bij
Een goede manier om je onzekerheid aan te pakken is het lezen van een goed boek over het onderwerp. Laat je inspireren door goede adviezen van anderen en kijk eens hoe je het zelf toe kunt passen in je leven.
Geen idee waar je moet beginnen? Kijk dan eens naar het Zelfvertrouwen Handboek. Ik heb dit boek speciaal geschreven om je te helpen om minder aan jezelf te twijfelen en je zelfvertrouwen te vergroten.
Bekijk het Zelfvertrouwen Handboek →
Tip 8: Accepteer je onzekerheid
Je zal je nog steeds af en toe onzeker voelen. No big deal! Accepteer dat er altijd situaties zullen zijn waarin je je onzeker voelt over jezelf. Dat is onderdeel van het leven. Ik heb het en jij hebt het ook.
De volgende keer dat je in een situatie zit waarin je je onzeker voelt – probeer het eens weg te lachen. Het is niet erg dat je je soms onzeker voelt.
Veel gemaakte fouten bij het aanpakken van onzekerheid
Een veel gemaakte fout die ik hoor over het aanpakken van je onzekerheid is dat mensen vaak te snel willen. Je onzekerheid is ontwikkeld over een periode van jaren. Heb geduld, gun jezelf te tijd om eraan te werken. Kies één van de bovenstaande tips en probeer daar eens consistent 28 dagen aan te werken en kijk eens wat het voor je doet. Vier de kleine overwinnen en geloof in het feit dat je je écht zekerder zult voelen in de toekomst!❤️
Onzekerheid aanpakken boek
Als je graag je onzekerheid aan wil pakken dan denk ik dat je veel zal hebben aan het Zelfvertrouwen handboek. In dit handboek vind je de beste inzichten en manieren uit de psychologie om meer zelfvertrouwen te krijgen. Bestel het Zelfvertrouwen Handboek vandaag en krijgt 5 bonussen gratis!
Heel leerzaam artikel ik voel me zekerder
Bedankt voor je reactie, Cindy! Fijn om te horen!