“Jaren later na het vreemdgaan van mijn partner heb ik er nog steeds last van.”
Ontrouw binnen een relatie laat vaak diepe sporen na. Zelfs jaren later kun je nog worstelen met gevoelens van verdriet, boosheid en wantrouwen.
Je zelfbeeld heeft een deuk opgelopen, je vertrouwen in anderen is beschadigd en misschien denk je zelfs: “Ik wil nooit meer een relatie. Ik blijf liever alleen.”
Ook jaren later kan de impact van vreemdgaan nog groot zijn. Je kunt blijven rondlopen met vragen als:
“Waarom heb ik het niet gezien?”
“Ben ik dan echt niet goed genoeg als partner?”
Zeker als het trauma rondom het vreemdgaan nooit goed is verwerkt, blijft het ongemerkt invloed uitoefenen. Ook als de relatie is blijven bestaan.
Je merkt bijvoorbeeld dat je steeds de schuld bij jezelf zoekt, of dat je je partner continue controleert uit angst om opnieuw gekwetst te worden. Deze patronen hebben niet alleen een negatieve impact op je relatie, maar ook op je mentale gezondheid en gevoel van eigenwaarde.
Het is daarom belangrijk om het verdriet en de boosheid rondom vreemdgaan op een goede manier te verwerken. In dit artikel geven we je 4 tips om hiermee aan de slag te gaan.

Symptomen van een trauma door vreemdgaan in het verleden
Wanneer je jaren na het vreemdgaan van je partner nog steeds last hebt van emotionele en lichamelijke klachten, kan er sprake zijn van een onverwerkt trauma. Misschien is het nooit écht uitgesproken, nooit écht gevoeld of nooit écht geheeld.
Je hoofd draait overuren. Gevoelens van verdriet, boosheid, angst en onzekerheid blijven op de achtergrond aanwezig — of steken juist onverwachts de kop op. Je slaapt slecht, piekert veel en merkt dat je telkens weer teruggaat naar dat ene moment. Hoe vaak je het ook probeert te relativeren, de emotionele impact blijft voelbaar.
Trauma uit zich niet alleen in gedachten en gevoelens, maar ook in je lichaam. Je kunt last krijgen van:
- Aanhoudend piekeren en slaapproblemen
- Concentratieproblemen
- Gewichtsverandering (toename of verlies)
- Stressgerelateerde klachten (zoals spanning in je lijf of prikkelbaarheid)
- Somberheid of depressieve gevoelens
- Angstklachten
- Een laag zelfbeeld en afgenomen zelfvertrouwen
Welke mentale en fysieke gevolgen kan overspel hebben?
Overspel laat zelden alleen op het moment zelf sporen na. Je kunt hier nog jarenlang de impact van voelen — zowel mentaal als fysiek. En het heeft ook vaak invloed op je dagelijks leven en in het contact met anderen.
Misschien ben je meer op je hoede geworden. Minder spontaan. Of voel je afstand wanneer iemand interesse in je toont. Een vriendelijk gebaar, een oprechte vraag… het roept wantrouwen op in plaats van verbinding.
“Die aardige man in het park?”
“Die zal uiteindelijk ook wel niet te vertrouwen zijn…”

Dat soort gedachten ontstaan niet zomaar. Ze zijn een beschermingsmechanisme. Want als je ooit gekwetst bent, wil je koste wat het kost voorkomen dat dat nog eens gebeurt.
Maar juist daardoor kun je jezelf afsluiten van nieuwe kansen, verbindingen en ervaringen. Gevoelens van eenzaamheid, isolement of emotionele afstand zijn dan ook veelvoorkomende gevolgen van ontrouw.
En daarnaast kunnen ook fysieke signalen optreden, zoals spanning in je lijf, een verslechterde nachtrust of chronische vermoeidheid. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat vreemdgaan op lange termijn ook je gezondheid kan aantasten.
Het is belangrijk om deze signalen serieus te nemen. Ze zijn niet ‘overdreven’ of ‘aanstellerig’ — het betekent dat er iets is dat gevoeld mag worden.

4 tips om beter om te gaan met trauma door ontrouw
Als je nog steeds last hebt van de gevolgen van ontrouw — zelfs jaren later — is dat niet vreemd. Ontrouw raakt iets heel dieps: je vertrouwen, je veiligheid en soms ook je zelfbeeld. Maar het hoeft je leven niet te blijven beheersen. Je kunt leren om hier beter mee om te gaan, op een manier die jou weer kracht en rust geeft.
1. Praat met iemand die je vertrouwt
Blijf niet in je eentje rondlopen met wat je voelt. Gevoelens van verdriet, boosheid of twijfel worden vaak groter als je ze opkropt. Zoek iemand bij wie je je echt veilig voelt — een vriend(in), familielid of een professional — en deel wat er in je omgaat.
Door je verhaal hardop te vertellen, orden je je gedachten en lucht je je hart. Het helpt je herinneren dat je er niet alleen voor staat.
2. Zorg goed voor jezelf (juist nu)
Pijn kost energie, ook als het al jaren geleden is. De impact van ontrouw kan blijven doorwerken in je lijf, je gedachten en je dagelijkse gevoel van veiligheid. Daarom is goed voor jezelf zorgen geen luxe, maar een noodzaak.
Kijk wat jij nodig hebt om tot rust te komen én op te laden. Misschien is dat even niets moeten, een warm bad of een fijn boek.
Of juist iets dat je helpt om uit je hoofd te komen: wandelen, schilderen, muziek luisteren of dansen. Activiteiten die je energie geven brengen je weer in contact met wie jij bent, los van wat er is gebeurd.
Gun jezelf dat — zonder schuldgevoel.

3: Schrijf je gedachten van je af
Je emoties op papier zetten helpt je om overzicht te krijgen en afstand te nemen. Het maakt je gedachten concreet, waardoor je ze beter kunt begrijpen én relativeren.
Wat je opschrijft, hoeft niet mooi of logisch te zijn. Het mag rommelig, boos, verdrietig of hoopvol zijn — alles mag er zijn. Schrijven helpt je om gedachten te ordenen en emoties uit je hoofd te halen.
Soms ontdek je al schrijvend wat je eigenlijk nodig hebt. Of merk je dat iets wat groot voelde, iets minder zwaar wordt zodra het op papier staat.

Werk aan het herstellen van vertrouwen in jezelf
Na ontrouw gaat het niet alleen over het vertrouwen in je partner — vaak wordt ook je zelfvertrouwen geraakt. Misschien vraag je je af of je signalen hebt gemist, of je ‘dom’ was, of je ooit weer iemand kunt vertrouwen.
Een belangrijke stap in herstel is het herstellen van vertrouwen in je eigen gevoel, intuïtie en grenzen. Dat betekent: serieus nemen wat je voelt, je grenzen (h)erkennen en stap voor stap weer leren vertrouwen op jezelf.
Klachten door vreemdgaan de baas worden
Heeft de ontrouw van je partner nog steeds invloed op hoe jij je voelt? Op je vertrouwen in anderen, je zelfbeeld, je levenslust? Dan is dat een signaal dat dit trauma nog aandacht vraagt. Misschien is het nooit écht verwerkt — of heb je het jarenlang diep weggestopt.
De gevolgen van vreemdgaan kunnen je zelfvertrouwen ondermijnen en je energie wegnemen. Maar de fout van een ander hoeft niet het script te blijven van jouw verhaal.
Met de juiste hulp kun je stap voor stap werken aan verwerking, zelfliefde en herstel. Een psycholoog kan je helpen om inzicht te krijgen in wat er speelt en hoe je daar op een gezonde manier mee om kunt gaan.

Conclusie: Jaren later nog last van vreemdgaan? Je staat niet alleen.
Als je jaren na de ontrouw van je partner nog steeds worstelt met gevoelens van verdriet, wantrouwen of onzekerheid, is dat geen teken van zwakte — maar een signaal dat er iets geraakt is wat diepe aandacht verdient.
Of jullie nu samen verder zijn gegaan of de relatie is beëindigd, het verwerken van vreemdgaan vraagt tijd, ruimte en soms ook begeleiding.
Weet dat je hierin niet alleen bent. Je kunt opnieuw leren vertrouwen — in jezelf, in anderen en in het leven. En je mag weer gaan bouwen aan wie jij bent, los van wat er in het verleden is gebeurd.